Friday, December 2, 2011

Kek Coklat Moist





Bahan A
250 g mentega
1 cawan gula castor
1 cawan gula perang
1¼ cawan tepung naik sendiri
¾ cawan serbuk koko
1 cawan susu segar
1 suduh the vanilla essence

Bahan B
100 gm coklat masak
1 susu besar susu pekat manis
¼ air panas
1 sudu besar mentega

Cara-cara membuat kek (bahan A):
1.       Pukul mentega bersama gula kastor dan gula perang hingga kembang
2.       Masukkan telur sebiji –sebiji,  vanilla essence
3.       Masukkan susu segar dan tepung berselang seli, yang diakhiri dengan tepung
4.       Masukkan dalam Loyang dan kukus selama 1½ jam
5.       Biar sejuk dan tuangkan dengan topping coklat dan hiaslah mengikut kreativiti anda

Cara-cara membuat topping (bahan B)
      Masukkan coklat masak, susu dan air panas dan cairkan dengan kaedah  “double boiler” hingga cair.

Slamat mencuba…

No comments: